In 1939 wordt, uit voorzorg, het distributiesysteem ingevoerd en getest. Er komt slecht een enkel product 'op de bon' en de rantsoenering van voedsel en producten start pas in de loop van de oorlog. Naarmate er minder voorraad is en de productie van allerlei goederen op een lager niveau komt, neemt het belang van een eerlijke verdeling toe. Na de oorlog duurt het nog jaren voor de voorraden en productie weer op voldoende niveau zijn. Eind jaren '40 wordt het bonnensysteem weer neergelegd.
Een blanco eerste distributie stamkaart (ingevoerd in 1939, het persoonsbewijs bestond nog niet). Daarnaast een blanco tweede distributie stamkaart met het stempel van gemeente Elsloo , distributiekring 256 en één van Schalkwijk, distributiekring 438.
Voorzijde, binnenzijde en achterzijde van een tweede distributie stamkaart (TDSK) op naam van mevrouw Otterloo, wonende in Maarn. De gemeente Maarn viel onder de distributiekring Doorn, met distributiekringnummer 428. Op de kaart zijn de uitgegeven inlegvellen in allerlei kleuren en handschriften aangemerkt door medewerkers van het distributiekantoor.
De winkeliers waren verplicht de aangewezen bonnen in te nemen van hun klanten. De op dat moment geldende bonnen werden op verzamelvellen opgeplakt. Deze ingenomen bonnen moesten vervolgens weer ter controle worden gebruikt om nieuwe voorraad te kunnen inkopen.
Deze site is een van de sites van collectie Honger Naar Bevrijding, een particulier initiatief.
Copyright 2023-2025